Home

http://www.iz.rs/
                                                          
  "Free DNS"


Dobro došli na stranicu Ratić Dragana

posvećeno kućnim ljubimcima

Zašto baš Nubijske grlice?
Od malena sam imao razne životinje, koje sam dovlačio sa ulice, uglavnom pse i ptice. Jedno vreme sam imao i vevericu... Jednog dana klinci iz ulaza doneli su mladunče obične gugutke, koje je jedva bilo operijano. Nekako sam ga othranio i shvatio da je to pravi ljubimac. Za razliku od papagaja i kanarinaca, koje sam takođe imao u to vreme, gugutka je bila privrženija tako da smo povremeno
izlazili napolje i ona bi samo sedela na mom ramenu... Nije grizla, kao papagaj, gugutka jede cela zrna pa nije bilo loma od hrane, bila je tiha... Jedini problem bio je što je to divlja ptica, bilo mi je žao što je u zarobljeništvu što nema pernate prijatelje svoje vrste... Tada sam otkrio Nubijske grlice!
Ptice koje su već hiljadama godina u zarobljeništvu, koje su izgubile prirodne instikte i potpuno se prilagodile životu sa čovekom.

nubijske grlice

Streptopelia risoria

   

Smeštaj

Najvažnije je da grlice imaju dovoljno svetlosti i da smeštaj sprečava promaju.Kavez u obliku sanduka je bolje rešenje nego potpuno otvoren rešetkasti kavez, jer u “skloništu” zatvorenom zidovima grlica oseća sigurnost, s`time da su resetke samo na prednjoj strani. Najmanja veličina kaveza za grlice je  tolika da može raširiti krila bez dodirivanja zidova odnosno da repom ne dodiruje zidove kada je na prečkici. Za jednu pticu dimenzije su najmanje 70 cm širine, 40 cm dubine i 50 cm visine, za par barem 90 cm širine, 50 cm dubine i 50 cm visok.

Ishrana

U ishrani grlica koriste se više vrsta žitarica, pšenica, beli sirak, proso, crveni proso, kardi, heljda   a dobro je davati im i usitnjenu granuliranu hranu za golubove.U petšopovima, povremeno, mogu da se nabave i gotove zrnaste hrane renomiranih proizvođača. U vreme mitarenja, dobro je, grlicama u ishranu dodati suncokret, lan, seme uljane repice i susam.Posebnu pažnju treba posvetiti vodi. Grlicama je svakodnevno neophodna sveža voda. Jednom mesečno u vodu im dodajemo i vitamine ali ne duže od pet dana.         Album slika   

Comments